Apparatuur

Mijn apparatuur

Voor veel mensen is een deel van de spullen die wij als mondhygienisten gebruiken totaal onbekend.

De apparatuur die ik gebruik is volkomen veilig in de mond.
Alle spullen die verkocht worden in de tandheelkunde worden vooraf enorm getest en alles moet 100% veilig zijn voor gebitselementen en gezondheid!
Ook kan het zijn dat de mondhygieniste waar u onder behandeling bent niet alle onderdelen gebruikt.
Iedere mondhygieniste krijgt op de opleiding de basis aangeleerd.
In de basis zitten alle instrumenten die je hoort te gebruiken als mondhygieniste.
Er komen jaarlijks veel nieuwe instrumenten,producten en apparatuur bij.
De ene mondhygieniste is innovatief en wil alles aanschaffen voor verbetering van de behandeling en de andere mondhygieniste houdt het graag bij het oude en bekende.

Ik zelf behoor tot de eerste categorie mondhygienisten.
Ik vind het heerlijk om naar vakbeurzen en cursussen te gaan. Daardoor blijf ik op de hoogte van de nieuwe gadgets en daardoor leer ik ook welke producten ik wel wil gebruiken in de praktijk en welke niet.
Inmiddels 9 jaar werkzaam in het vak, daardoor heb ik naast de basiselementen mijn eigen routine en dingetjes aangeleerd om mijn patiënten zo goed mogelijk te helpen.

De basistray

Wanneer je bij de mondhygieniste in de stoel terecht komt zal er op haar meubel een aantal spullen liggen. Dit ligt vaak op een behandeltray, een tray is niets anders dan een metalen of plastic bordje waar al ons gereedschap opligt.
Ik benoem nu even de instrumenten en spullen die daar bij mij altijd opliggen.

IMG_5567

-Servet en servetketting

Bij een tandheelkundige behandeling kunnen er spetters op de kleding terecht komen, de servet heeft aan de onderkant een plastic laagje zodat het niet kan doorlekken. De ketting gebruik ik zodat de servet niet valt als je gaat spoelen.

-Mondspiegel
Tijdens de behandeling werk ik continue met een mondspiegel. Niet alles kan je goed zien met direct zicht. Vooral de binnenkant van de tanden en kiezen zijn zo lastig te bekijken. Ook gebruik ik de spiegel voor het weghouden van de tong of de wang zodat je met instrumenten of apparatuur overal bij kunt.

De pocketsonde
Meten is weten! Om de staat van het tandvlees te kunnen controleren gebruik ik een zogenoemde pocketsonde. Op dit instrument staan kleine streepjes, soms met kleuren, soms zonder. Dit zijn de millimeters, hiermee meten wij de ruimte tussen het tandvlees en de gebitselementen. Zo kan je meten of het tandvlees gezond is of dat er verdiepte ruimtes zijn ontstaan of ook wel pockets. Dit hele proces ga ik verder bespreken in de onderwerpen Parodontitis en Mondonderzoek.

IMG_5568

-Sonde

Een sonde is het geliefde instrument van de tandartsen. Dit instrument ligt bij mij standaard op mijn behandeltray. Dit instrument wordt door veel mensen HAAK genoemd. Met de sonde is het niet de bedoeling om mensen pijn te doen of dit te testen. Het is een verlenging van het gevoel in je vingers. Wanneer je dit instrument met precisie gebruikt kan je kleine oneffenheden aan de tanden en kiezen voelen. Dit wordt dus veel gebruikt voor het opsporen van gaatjes. Naast de röntgenfoto’s is het gevoel langs de tanden en kiezen een goed middel om cariës / gaatjes te signaleren. Hiermee kan je voelen of randen van kroon en brugwerk goed aansluiten, wanneer het rafelig aanvoelt kunnen er gaatjes tanden en kiezen aanwezig zijn. Ik en mijn collega’s gebruiken het instrument voor het opsporen van tandsteen boven het tandvlees en de randjes daarvan. Ook kan je het heel goed gebruiken bij het plakken van spalkjes, bleekbehandelingen etc.

Handinstrumenten
Veel mensen zijn erg happy wanneer je de gebitsreiniging uitvoert met handinstrumenten. Ik heb lades vol liggen met allerlei instrumenten. Nu benoem ik alleen de 2 basis instrumenten. Dit zijn bij mij deze instrumenten, in vaktaal de H6/H7 en 204SD. Dit zijn de instrumenten bedoelt voor mensen met voornamelijk tandsteen boven het tandvlees. De eerste is bedoelt voor tandsteen wat zit tussen de voortanden en de kleine kiezen. Het tweede instrument is meer bedoelt voor de ruimtes tussen de kiezen, maar kan je als ervaren mondhygieniste ook voor andere gebitselementen gebruiken. Op de foto is het linkerinstrument: de 204SD, en het rechter de H6H7.

IMG_5569

 

Apparatuur mechanisch

-Ultrasoon
Dit instrument is bedoelt voor tandsteenverwijdering van de ruimtes boven en onder het tandvlees. De mondhygieniste heeft hiervoor verschillende opzetstukken. Sommige zijn recht en kort, recht en lang hiermee kan je onder het tandvlees komen, met een bocht naar rechts of een bocht naar links. Het is een apparaat wat van zichzelf helemaal bot is. Er zit geen scherp kantje aan zoals bij de handinstrumenten. De kracht van dit apparaat zit hem in de geluidstrillingen waarmee het op het gebitselementen de tandsteen er vanaf trilt. Ook komt er uit het apparaat water geneveld. Dit water zorgt voor koeling tijdens het behandelen en zorgt ervoor dat al het vuil wordt weggespoeld. Het water wat vies is geworden door eventueel tandplaque, tandsteen, speeksel en bloed wordt met twee afzuigers weggezogen. Ik werk altijd met een kleine krul afzuiger. Deze buig ik in een u vorm en hang ik in de wangplooi, dit zorgt ervoor dat het water niet in de keel komt, en zicht achterin de mond ophoopt. De grote afzuiger gebruik ik naast het werkveld. Dit apparaat maakt tijdens de behandeling wel een hoog geluid. Misschien is dat in het begin even wennen. Het is ten slotte de kracht achter dit instrument.

IMG_5559        IMG_5560

-Airflow polisher of zoutstraal

Zoals veel van mijn patiënten weten is dit echt mijn favo apparaat. Het werkt heerlijk bij mensen die snel last hebben van aanslag/ bruine verkleuring op de tanden. De tanden voelen lekker glad na het zoutstralen en ze worden echt een stuk witter. Dit niet te verwarren met bleken. Zoutstralen reinigt alleen de verkleuring van het oppervlak, maar maakt de tint in de tand of kies niet lichter.

Het apparaat werkt door middel van de druk op de stoel, het voegt tijdens het schoonstralen van de tanden lucht, water en een speciaal poeder samen. Dit poeder is verkrijgbaar in verschillende soorten en smaken. Ik werk eigenlijk altijd met het originele Sodium Bicarbonate poeder in de smaak citroen. Voorheen heb veel smaken bij de mensen getest, zoals bijvoorbeeld: kersen, cola, mint, en vruchtensmaak. Toch merkte ik dat de smaak citroen en pepermunt het meest geliefd is.
De smaak van het poeder is naast de smaak die het heeft altijd iets zout. Vandaar dat veel mondhygienisten het zoutstralen noemen. Ik word heel erg blij van dit apparaat omdat het effect erg mooi is. Het apparaat krijgt de tanden zelfs op de moeilijkste plekken erg mooi schoon. Tussen de tanden en kiezen in, tussen slotjes van een beugel, langs kroonranden, en in kleine groefjes. Veel mensen hebben snel aanslag door het drinken van koffie, thee of rode wijn. Of wanneer je bijvoorbeeld een langere periode hebt moeten spoelen met een Chloorhexidine spoeling.

IMG_5566IMG_5565  IMG_5564

Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe dit er in de mond uitziet.

-Polijsten
Mondhygienisten en tandartsen polijsten altijd na een gebitsreiniging, dit is om de gebitselementen gladder te maken.
Door het gladder maken van gebitselementen zorg je ervoor dat er minder snel weer vuil als plaque, tandsteen en aanslag gaat hechten op de gebitselementen.
Veel mensen beschouwen dit ook als het kersje op de taart.
De beloning na de gebitreiniging,  omdat het gevoel heel fijn is.
Net zoals het masseren van je hoofdhuid tijdens het wassen bij de kapper.
Sommige poeders van de Airflow polisher maken het in principe overbodig om te polijsten.
Toch zal ik dit altijd blijven doen. Omdat het gewoon een heerlijk gevoel geeft.

IMG_5563      IMG_5678