Mondproblemen kinderen

Gaatjes

Gaatjes of ook wel cariës genoemd is tandbederf in de glazuur en of tandbeenlaag. Wanneer het tandbederf door het glazuur het zachtere tandweefsel tandbeen heeft bereikt moet dit worden behandeld door een tandarts of mondhygienist.
Het zachte aangedane weefsel moet worden weggenomen met een boor, en wordt dan opgevuld met een vulmateriaal.
Gaatjes zijn een groot probleem voor het kindergebit. Helaas is het op dit moment erg teleurstellend gesteld met de kindergebitjes in ons land.
Steeds vaker worden er op zeer jonge leeftijd 2-4 jaar kinderen aangetroffen met veel gaatjes in de mond.
Oorzaken:
Gaatjes ontstaan doordat de gaatjes veroorzakende bacteriën van suikers een zuur maken, door dit zuur wordt het tandglazuur en de onderliggende weefsels aangetast.
Suikers zijn dus een grote boosdoener!!
In onze dagelijkse voeding zitten verschillende soorten suikers. We onderscheiden: sacharose,glucose,fructose, maltose en lactose.
sacharose is de meest schadelijke soort voor het ontstaan van gaatjes en kennen wij als normaal tafelsuiker en alle producten die daarvan gemaakt zijn: gebak, frisdranken zoet broodbeleg etc.
Lactose is de suiker uit bijvoorbeeld melk, fructose de suiker uit fruit en koolhydraten en zetmeel. Deze laatste twee soorten suikers zitten in brood,deegwaren, rijst en aardappelen.

De bacteriën zitten verstopt in de tandplak, die op de de tanden blijft zitten.
Dagelijks grondig poetsen en met name het napoetsen bij kinderen is belangrijk.
Andere punten om op te letten:

Tips tegen gaatjes bij kinderen

  • Beperk het aantal suikermomenten. Dagelijks nemen wij veel suikerrijke voedingsmiddelen tot ons. Natuurlijk weten we dat er in snoepgoed, koekjes en frisdrank veel suiker gestopt zit. Maar wist je dat veel melkproducten, broodbeleg, sausjes en vleeswaren ook suikers bevatten? Voorbeelden hiervan zijn: Fristi, joghurtdranken, zoete kindertoetjes, chocoladepasta, jam,Curry, Tomatenketchup en boterhamworst.
  • Geef het kind geen drinkflesje met melk, sap, of limonade mee naar bed met de kans op zuigflescaries.
  • Laat het kind de maaltijd in een keer opeten. Voorkom bijvoorbeeld dat het kind een uur later na de lunch nog het broodje met hagelslag pakt.
  • Laat het gebit van het kind regelmatig nakijken door een tandarts en laat het zo wennen aan behandelingen in de praktijk.
  • Laat het kind nooit alleen maar zelfstandig tandenpoetsen. Controleer het poetsen tot minimaal 10 jaar.

Slechte adem

Regelmatig komen ouders van kleine kinderen naar mij toe hoe het komt dat hun kind zo uit de mond ruikt.
Heel vervelend want je wilt niet dat je kind bekend staat om zijn slechte adem.

Vaak is de geur afkomstig van de plak op de tong.
De zwavelproducerende bacteriën zorgen voor een nare geur uit de mond. Je kan dit voorkomen om na het poetsen ook even de tong mee te nemen met de tandenborstel.
Een tongschraper zullen veel jonge kinderen nog niet accepteren.

Ook kan het kind een KNO probleem hebben en is de oorzaak misschien op te lossen door verdere behandeling bij een KNO arts/ specialist.
Over het algemeen zijn peuters en kleuters vaak verkouden en dit geeft dan ook een onaangename mondgeur.

Bij baby’s kan er op de tong een witte plak aanwezig zijn. Dit geeft een weeige mondgeur en deze plakkaat is vaak afkomstig van spruw.
Dit is iets wat je zeker moet laten nakijken bij de huisarts en zal moeten worden behandelt met een zalf.

Tanderosie

Dit probleem heb ik eerder al beschreven op deze site.  en de info over welke producten je dan het beste kunt gebruiken >klik hier
Helaas komen kinderen steeds jonger met klachten van tanderosie in de praktijk.

Als ouders is het heel belangrijk op te letten wat je kind de hele dag drinkt en eet.

Tips tegen tanderosie!

  • Maximaal 2 fruitmomenten per dag
  • Beperk het aantal zuurmomenten ( denk aan alle fruitsappen, aanmaaklimonades, diksap, zure snoepjes, fruit etc)
  • Probeer de zure dranken te vervangen voor niet zure dranken zoals thee, water, water met minsmaak, of melk.
  • Probeer koolzuurhoudend frisdrank echt te beperken tot momenten in het weekend of een feestje. ( Cola, Fanta, 7up,Cassis,etc) Kinderen zijn er dol op, maar de Ph waarde ligt bijna gelijk aan maagzuur!
  • Na het drinken van zure dranken of het eten van bijvoorbeeld fruit niet direct gaan poetsen. wacht hierna een uur totdat je gaat poetsen.
  • Mocht je kindje hebben overgegeven, het lijkt fris om daarna tanden te poetsen, maar wacht hier liever even een uur mee en spoel direct met water.

Tandvleesontsteking

Ook kinderen kunnen snel last hebben van bloedend tandvlees.
Vaak wordt het een vicieuze cirkel en zal het alleen maar erger worden. Het kind heeft last van geïrriteerd tandvlees, wil hier niet meer poetsen of gepoetst worden en door de bacterievorming zal de plek zich uitbreiden en alleen maar erger worden.

Tips bij tandvleesontsteking kinderen

  • let dagelijks op de kleur van het tandvlees. Wanneer tandvlees ontstoken is zal het roder, donker roze van kleur zijn.
  • Geef de geïrriteerde plekken juist extra aandacht, vaak doet het even iets meer pijn tijdens het poetsen en wordt het daarna beter ( leg dit ook aan het kind uit)
  • Koop een zachte tandenborstel! hoe zachter hoe beter, hiermee zal het kind het niet als vervelend ervaren als je het tandvlees meepoetst.