Gingivitis

Gezond tandvlees is mooi lichtroze van kleur, en ligt strak langs de tanden en kiezen. Wanneer je tandvlees er rood en gezwollen uitziet, en het vaker bloedt ( bijvoorbeeld bij het poetsen of stokeren) is het ontstoken.

Ontsteking van het tandvlees wordt ook wel Gingivitis genoemd.
Kenmerken van deze ontsteking zijn:

  • Roodheid van het tandvlees.
  • Zwelling van het tandvlees.
  • Bloeding van tandvlees.
  • Het tandvlees ligt niet mooi strak om de tand of kies heen

 

Het ontstaan van gingivitis;

Gingivitis ontstaat voornamelijk door de bacteriën uit de tandplak.
Wanneer er tandplak te lang blijft zitten op het tandvlees zal er ontsteking ontstaan.
Een goede mondhygiëne is dus noodzakelijk!
Soms zijn er andere factoren die kunnen bijdragen bij het ontsteken van tandvlees.
Gezondheid: Zo zijn er verschillende ziektebeelden die in relatie worden gebracht met Gingivitis, bijvoorbeeld: Diabetes en Leukemie.
Stress: Zo is aangetoond uit onderzoek dat examenstress een toename van Gingivitis tot gevolg heeft. ( onderzoek:Deinzer et al 1998)
Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen tandvleesontsteking sneller veroorzaken. In de bijsluiter staat dit vermeld onder bijwerkingen.

Zwangerschapsgingivitis

Door de hormonen tijdens zwangerschap reageer je sneller op tandplak dan normaal. Dit betekend dat kleine hoeveelheden tandplak in de mond al voor bloeding en zwelling kunnen zorgen. Probeer daarom tijdens de zwangerschap extra aandacht te besteden aan je mondhygiëne. Vooral tijdens het tweede trimester van een zwangerschap nemen de kwalen toe.

Puberteitsgingivitis

Tijdens de puberteit kan je te maken krijgen met ontsteking van het tandvlees. Met een hoogtepunt op het twaalfde levensjaar.
Oorzaken zijn: meer tandplak, doorbreken van nieuwe tanden en kiezen, maar ook een toename van de hormonen:Oestrogenen en Progesteron.

Wat te doen bij gingivitis?

Wanneer je merkt dat je tandvlees ontstoken is, zijn er een aantal dingen die je kan doen zodat de ontsteking sneller verdwijnt.

  1. Poets de tanden en kiezen grondig, maar niet te hard!
  2. Reinig de ruimtes tussen de tanden en kiezen zie onderwerp: productgebruik
    ( Ragers/stokers/floss).
  3. Reinig de tong met een tongschraper zie onderwerp: productgebruik ( Bijproducten)
  4. Wanneer de punten 1-3 niet voldoende helpen kan je producten kopen die speciaal zijn ontwikkeld voor de behandeling van tandvleesontsteking.

 

Vitis Gezond Tandvlees Combi NL-FR