Napoetsen

Kinderen tot 10 jaar kunnen het tandenpoetsen nog niet zelfstandig. Vaak is de motoriek nog niet voldoende of heeft het kind geen geduld zorgvuldig te poetsen als het moe is.
Daarom is het verstandig als ouder het kind te helpen zodat minimaal 1x per dag het gebit grondig gepoetst is.

Wanneer je kinderen helpt met poetsen is het belangrijk een aantal punten te doorlopen.

 • Probeer een geschikte plek te vinden in huis om te gaan tandenpoetsen. Doe dit op een rustige plek als bijvoorbeeld de badkamer of keuken.
 • Laat het kind eerst zelf poetsen, beloon vooral de goede punten van het zelfstandig poetsen.
 • Leer het kind onder jou begeleiding de juiste manier van het tandenpoetsen aan. Handig is om een tandenpoetsposter van het Ivoren Kruis te downloaden van de website van het Ivoren Kruis.
  Deze poster laat met plaatjes de volgorde van het poetsen zien.
  Hierin staan de 3 b’s centraal. Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.
  Hang de poster naast de spiegel in de badkamer of in de keuken.
Bron: Ivoren Kruis
 • Zoek voor jou en het kind een geschikte manier voor het napoetsen.
  Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het poetsen achter het kind, op een stoel. Zet het kind op de stoel en laat het met het hoofd leunen tegen jouw buik. Op deze manier kan het kind rustig zitten en achterover leunen zodat het niet verveeld raakt. Een ander voordeel is dat je zelf minder gebogen voorover hoeft te leunen en een lastige onderlip makkelijk met de duim aan de kant kan houden.
  Andere manieren zijn het kind zittend op bijvoorbeeld een badkamermeubel, en jijzelf voor het kind, of het kind liggend op de schoot van de ouder op de bank of het bed.
 • Maak tijd!! Wanneer je van tandenpoetsen een haastklus maakt werkt dit averechts. Het kind zal zich eerder gaan verzetten.
  Maak van het tandenpoetsen zowel s’avonds als in de ochtend een vast ritueel. Bij voorkeur s’avonds voor het slapen gaan, en iedere ochtend na het ontbijt. Wacht na het eten van fruit of het drinken van zure dranken een uur met tandenpoetsen.
 • Maak het vooral gezellig! Geef het kind de indruk dat tandenpoetsen vooral leuk is. Zing samen een liedje, of zet het tandenpoetslied op. ( meer informatie in het onderwerp motivatie).

 

Bron: Glansje en Tom website

      De site van Glansje en Tom bevat veel leuke informatie om het poetsen vooral leuk te maken!!

https://glansje.nl/

 

Bron: de site van Trammelant in tandenland

De website Trammelant in tandenland heeft grappige filmpjes met de tandenpoes in de hoofdrol

https://www.trammelantintandenland.nl

 

 • Belangrijk is om niet te hard te poetsen. Dit is een van de redenen waarom kinderen een hekel hebben aan het napoetsen. Uiteraard moet het goed schoon worden, maar probeer op een rustige en zachte manier na te poetsen.
  ( dus niet te hard schrobben en drukken!).
 • Wanneer het kind flink aan het wisselen is kan poetsen erg gevoelig zijn.
  Houd rekening met wiebelende tanden en kiezen.
 • Bij het gebruik van een elektrische ( kinder) tandenborstel, geldt ook voor het napoetsen de juiste poettechniek. Voor meer informatie over poetstechnieken voor de elektrische tandenborstel : Productgebruik > Elektrische tandenborstel.
 • Soms kan de onderlip erg sterk zijn en omhoog komen bij het poetsen van de ondertanden.Houd met de linkerduim de lip in de omslagplooi naar beneden en poets dan de ondertanden.
 • Laat het kind regelmatig uitspugen tussendoor.
 • Ga geen strijd aan met het tandenpoetsen. Houd het leuk! Poetsen mag geen nare ervaring worden. lees voor meer info ook het onderwerp motivatie.