In het rijk der mondverzorging

De keuze is reuze! Je ziet werkelijk door het bos de tandenborstels niet meer. Er is zoveel keus dat het voor veel mensen erg lastig is de juiste mondverzorging te kiezen.

Wat voor de een goed is, hoeft voor de ander niet goed te werken. Het is belangrijk om voor jouw mond en eventuele mondproblemen de juiste producten te kiezen.

Maar waar begin je dan?

Allereerst denk ik dat de schappen in de drogisterijen zo overvol liggen met producten dat je als leek geen idee hebt wat je daar moet gaan kiezen.

Je komt dan al snel uit bij een goede prijspakker of kiest voor iets dat vooraan in het schap staat.

Veelal zijn dit soort megadeals en commerciële merken niet de producten die wij als zorgprofessional als eerste zullen adviseren bij mondproblemen.

Veel mensen worden in de winkels toch gelokt door veelbelovende reclames met witte tanden of teksten die je doen geloven dat bloedend tandvlees verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Hieronder geef ik een aantal tips hoe jij aan de juiste producten komt voor jouw mond.

Stap 1

Wat is mijn behoefte?

Bedenk voordat je producten gaat aanschaffen wat jouw gebit precies nodig heeft. 

Zo is mondverzorging voor iedereen persoonlijk en is het vaak niet handig om één product met de hele familie te delen. Tenzij je nergens last van hebt en je nooit problemen hebt gehad met je gebit.

Heb je behoefte aan mondverzorging die een slechte adem aanpakt, omdat je partner altijd klaagt over de vieze geur uit je mond? of zoek je een product dat zorgt voor minder gevoelige tanden.

Ik denk dat iedereen wel een specifieke behoefte heeft als het gaat om zijn of haar mond.

Stap 2

Vraag je tandarts of mondhygienist om advies

Jouw eigen praktijk weet als beste welke mondproblemen er misschien in jouw mond spelen.

Probeer ieder Half jaar voor controle en gebitsreiniging te komen en dan zal daar jouw gebitssituatie in kaart worden gebracht.

Zo kan het ook zijn dat de behoefte aan bepaalde mondverzorgingsproducten in de tijd veranderd. Wanneer je bijvoorbeeld een beugel hebt gekregen is het gebruik van specifieke orthodontie producten aan te raden of na het krijgen van een kroon of implantaat kun je misschien beter voor iets anders kiezen dan dat je daarvoor gebruikte.

Ook veranderingen in je gezondheid kunnen van invloed zijn voor het gebruik van mondverzorging, denk aan het krijgen van een droge mond door medicatie bijvoorbeeld.

Stap 3 

Kies voor therapeutische mondverzorging

Wanneer je weet dat er toch mondproblemen spelen is de keuze voor de juiste producten extra belangrijk. Sommige aandoeningen moeten direct worden behandeld door de dentale zorgprofessional, maar mijn ervaring leerde mij dat de juiste mondverzorging echt bijdraagt aan een betere genezing naast je behandeling! 

Je ziet ontstekingen veel sneller verdwijnen en het herstel na bepaalde behandelingen is veel beter bij het gebruik van de juiste producten.

Therapeutische mondverzorging bevat vaak veel meer werkzame ingrediënten dan bijvoorbeeld die ene familietandpasta.

Stap 4 

Bekijk vaker de etiketten en let op werkzame stoffen

Dit is misschien niet je favoriete bezigheid en zeker niet als je haast hebt. Maar ga je zonder advies van je mondhygienist of tandarts op pad, kijk dan eens op de etiketten wat de producten voor stoffen bevatten of wat ze precies doen.

Nou begrijp ik heel goed dat de ingredientenlijst voor de meeste mensen niet echt in begrijpelijke taal is geschreven. Maar je zou van tevoren wat research kunnen doen op het internet welke producten er bij een mondprobleem passen.

Denk bijvoorbeeld aan tandpasta’s en spoelmiddelen met Zink voor de behandeling van een slechte adem, tandpasta’s met Kaliumnitraat of Strontium chloride voor gevoelige tanden en spoelmiddelen en gels met Chloorhexidine bij ontstekingen.

Vergeet ook niet te kijken naar de juiste dosering fluoride. Zo is de fluoride dosering bij kinderen weer heel anders dan bij volwassenen. Fluoride heeft een glazuurversterkende werking bij gevoeligheid voor gaatjes.

Stap 5

Koop je mondverzorging met keuzehulp bij Kiesrijk.nl

Op de website van Kiesrijk kun je eigenlijk heel eenvoudig zien welke producten je nodig hebt.

Zo hebben ze bijvoorbeeld : Kiesrijk’s keuzehulp bij Tandpasta’s, Kiesrijk’s keuzehulp bij tandenborstels. Daarnaast kun je alle producten per categorie direct vinden onder het mondprobleem, zoals Interprox ragers.

Eigenlijk is dit de webshop zoals ik mijn eigen weblog ooit ben begonnen. Ik wilde meer overzicht in de wereld van mondverzorging creëren.

Op de website van kiesrijk.nl staan alle merken die worden geadviseerd door tandartsen en mondhygienisten en dit zijn vooral de producten bij mondproblemen, de therapeutische producten, maar ook de producten voor dagelijks gebruik.

Wat mij opvalt is dat deze website zich erg onderscheid door zijn overzichtelijkheid.

In één oogopslag zie je meteen wat je nodig hebt, en je krijgt tevens de juiste informatie over jouw mondprobleem.

Wanneer je voor 16.00 uur besteld, wordt je bestelling dezelfde dag nog geleverd en bij besteding van meer dan 35 euro betaal je geen verzendkosten.

2 gedachten over “In het rijk der mondverzorging”

  1. Het is interessant om te lezen dat de juiste mondverzorgingsproducten veel verschil kunnen maken als het gaat om tandgezondheid. Mijn moeder heeft veel last van ontstekingen en gevoelige tanden. We overwegen om binnenkort naar een tandtechnicus te gaan. Hopelijk heeft een professional goede adviezen voor haar. We zullen dan ook informeren naar geschikte verzorgingsproducten.

  2. Bedankt voor het delen van deze informatieve blog over mondverzorging! Het regelmatig poetsen van tanden, het gebruik van tandzijde en het bezoeken van de tandarts zijn inderdaad cruciaal voor een gezond gebit. Ik waardeer ook de toevoeging van tips voor een frisse adem en het belang van een gebalanceerd dieet voor een optimale mondgezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *